Snabba tips som förenklar flytten

Gå du i tankarna om att flytta? Eller kanske har du redan hittat en ny bostad och anlitat en flyttfirma? Oavsett skede i flyttprocessen finns det ett par saker som är bra att känna till. I den här texten samlar vi snabba, praktiska tips som kan göra flyttdagen lite enklare – oavsett om du flyttar själv, eller med hjälp av en flyttfirma.

Packa en väska med nödvändigheter

Risken finns alltid att du kommer vara alldeles för trött för att packa upp dina saker när du har anlänt till den nya bostaden. Att då hålla på och leta efter kläder, hygienartiklar och annat som krävs för att gå och lägga sig, är något man helt enkelt gärna slipper. För att göra det enklare kan du packa en mjuk väska med kläder och hygienartiklar, så att du kan lägga dig när du känner för det (och kanske underlätta resa till jobbet dagen efter). Här är det bra att frakta sin laptop också, eller andra mindre värdesaker, om man har något man är särskilt rädd om.

Packa in köksgrejer i kläder

För att slå två flugor i en smäll kan du packa ned dina köksattiraljer i kläder. Du slipper dessutom åka och köpa silkespapper, och har alltså ett ärende mindre att göra under packningsdagen för flyttfirma. Glas kan exempelvis packas ned i strumpor. Givetvis ska allt vara rent – både kläder och kökssaker. Tallrikar bör packas som i diskmaskinen, det vill säga vertikalt. Det här minskar risken för att de spricker under transporten.

Slarva inte med märkningen

Det är lätt att slarva något med märkningen. Att göra det ordentligt kommer dock att underlätta en hel del, och hela uppackningen kommer att kännas betydligt mer organiserad. Skriv på båda kortsidor vad det är för något, till exempel ”kuddar” och märk sedan också vilket rum lådan ska packas upp i av din flyttfirma. Det gör det enklare att på en gång ställa lådorna på rätt plats. Märk inte på toppen av lådan, eftersom du då inte kommer att se vad det är, när de står staplade på varandra. Om du anlitar en flyttfirma kan du dessutom be dem ställa in lådorna i rätt rum på en gång.

Fler snabba tips

  • Ta ett foto av hur din elektronik är kopplad. Det kan spara dig en hel del besvär om du inte är särskilt teknisk av dig.
  • När du packar ned kläder som hänger på en stång, låt kläderna hänga kvar i sina galgar. Tryck sedan ihop kläderna i en påse och fraktas av en flyttfirma på den på det sättet.
  • Anlita en flyttfirma om du har tunga saker, så som till exempel ett piano eller ett stort kassaskåp.
  • Ta bilder på bostaden du lämnar din flyttfirma och bostaden du flyttar in i. Det här kan spara dig trubbel (och pengar) om du har hyrt och vill få tillbaka din deposition.
  • Om du har saker som du vill bli av med, men som är lite för värdefulla för att bara ge bort eller slänga, bör du börja sälja dem i tid. Att få allting sålt kan ta ett par veckor, om inte månader.